Alergie na kvasinky – pozor na alkohol a pečivo

Alergie na kvasinky jsou v dnešní době čím dál častější. Pokud trpíte alergiemi na kvasinky, je nutné zcela vyřadit nebo alespoň výrazně omezit hlavně konzumaci alkoholu.

Alergie na kvasinky - pozor na alkohol

Proč zrovna alkohol?

Na počátku výroby alkoholického nápoje stojí alkoholové kvašení. To je vyvoláno vždy kvasinkami, které jsou buď přirozeně přítomny jako při výrobě vína, nebo jsou přidány jako při výrobě piva. Dokonce i ve filtrovaných hotových výrobcích lze proto prokázat bílkoviny kvasinek, ovšem v různých koncentracích.

Při zjištění alergie na kvasinky proto na počátku přechodu k novému výživovému plánu raději alkohol vůbec nepijte a až po jednoznačném zlepšení celkového stavu můžete přemýšlet o zařazení občasné konzumace alkoholu. V tomto případě však začněte pít jen velmi malá množství alkoholických nápojů, které obsahují jen málo bílkovin kvasinek (nejlepší je zaručeně bílé víno).

Pořadí nejproblematičtějších alkoholických nápojů podle množství doložitelných bílkovin kvasinek:

  • pšeničné kvasnicové pivo
  • šampaňské
  • červené víno

Chléb, rohlíky, pečivo obsahují kvasinky

Pokud máte alergickou reakci na kvasinky, je nutné vynechat také kvasnice v chlebu, pečivu a koření. Nejen alkohol, ale i mnoho potravin obsahuje vysoké množství kvasinek.  Struktura bílkovin kvasinek na výrobu alkoholu a droždí je stejná.

Při nakupování potravin (nejlépe ve zdravé výživě) se tedy musíte ptát, zda byl daný produkt vyroben pomocí kvasinek. Ptejte se, jestli jsou v nabídce také výrobky upečené s pečicím fermentem.