Články nutriční terapeutky Hany Lang

Výživové poradenství, tipy na jídelníček, jak zhubnout, zdravý životní styl

Balíček Střeva a sliznice – Pro Ems San, Pro Mucosa a Pro Basan Complete

Střevní mikrobiom – imunita, psychika, stres, strava

Tímto článkem bych ráda motivovala čtenáře tohoto blogu k tomu, aby se na každodenní bázi začali starat o svůj střevní mikrobiom, potažmo o zdraví svých střev. V ideálním případě se tato péče odvíjí již od nákupu potravin, přípravy jídla, stresového managementu a celého životního stylu. Tento článek je druhým ze série příspěvků, které vznikly původně jako podcast...

vitamín D kapky

Vše o vitamínu D – optimální zdroje, dávkování a jak řešit jeho nedostatek

V tomto článku se budeme věnovat vitamínu D. S přicházející zimou hrozí jeho nedostatek, tak si řekneme, proč je důležitý pro náš organismus, jaké mají být správné hladiny a jak ho správně doplňovat. Tento článek je prvním ze série příspěvků, které vznikly původně jako podcast na Well You s Hanou Lang formou rozhovoru na aktuální téma z oboru nutriční...

Podzimní očista střev

Máš chuť se ještě před vánočním shonem pročistit, odlehčit svému trávicímu ústrojí, naladit imunitní systém a možná shodit nějaké to deko před začátkem plesové sezóny? Vyzkoušej si krátkou, lehkou a účinnou podzimní očistu střev s Glauberovou solí. Co budeš potřebovat? Nutně Odhodlání se 3 až 5 dní stravovat jinak Velký hrnec silného zeleninového vývaru Pár...

antibiotika ve vodě a stravě

Antibiotika ve vodě a v potravinách ničí střevní mikrobiom

To, že antibiotika ničí naši mikroflóru, je již všeobecně známý fakt. Je ovšem pravdou, že s antibiotiky mnozí lékaři začali šetřit a obzvláště u dětí se do předepisování antibiotik už tolik neženou, jak tomu kdysi bývalo. Přesto bývá stále jejich průměrná konzumace vyšší, než je zdrávo. Antibiotika mají samozřejmě v našem lékařství své oprávněné místo. Kam...

pivo obsahuje fytoestrogeny

Pozor na estrogeny, fytoestrogeny a umělé hormony

Pokud se snažíte zbavit nadváhy a nedaří se Vám dosáhnout požadovaného úspěchu ani přes změnu způsobu stravování, pak může být mezi jejími příčinami i hormonální nerovnováha. K jedné z významných stránek ovlivňující hubnutí patří pohlavní hormony. Udržet pohlavní hormony v těle na uzdě však není stěžejní jen při hubnutí, ale i pro celkové zdraví! Úloha ženských pohlavních hormonů...

černá plíseň aspergilus niger v ovoci a ořeších

Už jste slyšeli o černé plísni Aspergillus niger?

Tzv. černá plíseň (Aspergillus niger) se často vyskytuje v sušeném ovoci, ořeších, semínkách, koření a čajích, zejména u asijských odrůd, které byly vystaveny zvýšené vlhkosti. Může se to týkat především potravin, které nejsou skladovány správně dlouho, např. také sušené nebo uzené šunky a obilnin obsahujících lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda). V nízkých koncentracích není...

Nutriční terapeutka Hana Lang

Hana Lang odpovídala na otázky čtenářů serveru Týden.cz ohledně imunity

Ve středu 23. 9. 2020 od 10:00 hodin se kdokoliv z čtenářů serveru Týden.cz mohl ptát Hanky Lang na vše kolem imunity, potravinových intolerancí a zdravého mikrobiomu.

Vláknina a nadýmání

Více vlákniny, menší riziko rakoviny

Určitě víte o vláknině a její prospěšnosti pro náš organismus. Vláknina patří do skupiny sacharidů a jsou dva druhy: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina fermentuje v našem trávicím ústrojí a z větší části je zdrojem energie pro naši mikroflóru. Proto se také nazývá PREBIOTIKUM. Nerozpustná vláknina (celulóza) působí pozitivně v našem tlustém střevě, kde zvětšuje...

Každý den si dobřejte čerstvý salát, je významným zdrojem kyseliny listové

Nejúčinnější antioxidanty hledejte v ovoci a zelenině či v přírodních doplňcích stravy

O antioxidantech jsem již jednou psala, včetně tipů na potraviny, které je obsahují ve větším množství. V tomto článku se podíváme na tuto problematiku znovu a obecněji, a ukážeme si několik nejznámějších vitamínů, které jsou zároveň antioxidanty. Antioxidanty napomáhají proti působení volných radikálů, kterých je ve vzduchu a v naší potravě čím dál více. Nebudu...

intolerance na mléko

Intolerance laktózy nebo alergie na mléčnou bílkovinu je rozdíl. Hrozí bez mléka nedostatek vápníku?

Často se v široké debatě o mléku a možných alergiích po jeho konzumaci dopouštíme řady omylů. Například si mnozí neuvědomují, že mléčný cukr a mléčný protein jsou dva zcela odlišné pojmy a v žádném případě nejde o synonyma. Proto ona „alergie na mléko“ může mít více podob. Pro shrnutí: Laktóza je mléčný cukr – někteří lidé trpí tzv....

Vláknina a nadýmání

Zdravější srdce za pár týdnů?

Zaujal mě článek na Harvard Health Publishing s názvem: Zdravější srdce za pár týdnů? Dovoluji si zde zmínit jen výtažek z tohoto článku, který se věnuje změnám stravování ve prospěch ovoce a zeleniny, a efektu této změny na zdravotní stav pacientů s hypertenzí (vysokým krevním tlakem): „Před dvaceti lety studie DASH (Dietary Approaches to Stop...

Schéma mitochondriální dysfunkce – zdraví našich buněk

Jsme tak zdraví, jak zdravé jsou naše buňky

Jídlo je naprosto přirozená cesta dodání všech potřebných látek našemu tělu. Bohužel se v současné době nacházíme ve stavu, kdy právě nesprávné stravovací návyky v populaci způsobují lidem chronický nedostatek živin, se kterým se organismus jen velmi špatně vyrovnává. Proto naše nemoci leží na našem talíři a náš život je tak kvalitní, jak kvalitní je...

výstup na Kilimandžáro

Jak se plní sen aneb výstup na Kilimandžáro

„Tady jsem, lidská bytost jen málo odlišná od všech, které kdy žily a budou žít. Nemám na žádný pád stoprocent vybavení. Můj zevnějšek má několik značných nedostatků a nemám žádné značné schopnosti. Tyhle karty mi byly rozdány a s nimi musím hrát. A budu souzen ne podle toho, čeho dosáhnu v kontrastu s ostatními lidmi,...

Celiakie a nesnášenlivost na lepek - sladké pečivo

Celiakie, intolerance lepku a alergie na pšenici

Bezlepková strava již není pouhým módním výstřelkem poslední doby. V médiích si o této dietě můžeme číst stále častěji. Nejvíce tento způsob stravování zpopularizovala světová tenisová jednička Novak Djokovič a z amerických hvězd Gwyneth Paltrow. Pojďme si v této problematice udělat trochu jasno. Nejprve malinko terminologie… Co je to lepek? Obilné zrno obsahuje bílkoviny – albuminy, globuliny,...

Losos omega 3 mastné kyseliny

Zdravý nebo nezdravý tuk?

Jaké tuky bychom měli konzumovat a v jakém množství? Tak zní často kladená otázka ohledně olejů a tuků v naší stravě. Tuky jsou nezbytnou a velmi důležitou součástí naší potravy. Neměli bychom na ně nikdy zapomínat a naopak bychom jim měli věnovat trochu více pozornosti, hlavně co se kvality týče. Tuky jsou součástí membrán našich...

Balíček Střeva a sliznice – Pro Ems San, Pro Mucosa a Pro Basan Complete

Přivítejte jaro plní energie bez jarní únavy

Většinu z nás sužuje po zimě nedostatek energie. Po tmavých chladných dnech se cítíme „vyždímaní“. Jaro ale konečně zaklepalo na dveře a po dlouhém zimním období se dny prodlužují. Prožijte jaro plní elánu a pozitivní nálady. Naše energie úzce souvisí se zdravým zažívacím ústrojím, a právě na něj se v dnešním článku zaměříme. Co můžete...

Vitamín K2 a vitamín K1

Vitamín K2 a vitamín K1 – jejich důležitost pro zdraví

Vitamín K2 je velmi důležitým vitamínem, o kterém se ale velmi málo mluví. Obecně pod pojem vitamín K spadá právě vitamín K2, ale také vitamín K1 (fylochinon), což jsou zcela odlišné formy, i když oba tyto vitamíny jsou ze stejné skupiny, a rovněž jsou oba rozpustné v tucích. Zjednodušeně – K1 je produkován rostlinami, a...

Hana Lang v Televizních novinách TV Nova

Hana Lang v krátké reportáži Televizní novin TV Nova na téma zdravé výživy – 3. 12. 2019

Ani nevím, jak na mě přišli ;-), ale zastavil se u mě v MitoLife štáb Televizních novin (hlavní zpravodajská relace TV Nova), abych se jako nutriční terapeutka vyjádřila k tématu zdravé výživy, potravinových intolerancí a kvalitě potravin do jedné z jejich reportáží. Bohužel již tento díl ze dne 3. 12. 2019 v archivu Televizních novin...

nadváha nezdravá strava

Tip na můj nový článek pro blog.kaloricketabulky.cz: Proč je viscerální tuk tak nebezpečný a jak se ho zbavit?

Britský Medical Journal zveřejnil šokující studii švédských vědců, kteří zjistili, že u jedinců s podváhou (BMI <17), kuřáků (10 cigaret denně) a u lidí s nadváhou stoupá riziko vzniku rakoviny o 30 %. A téměř jedna třetina světové populace trpí nadváhou, což ukazuje studie odborného časopisu The Lancet… Co s tím? Přečtěte si celý můj nový...

jak vyzrát na sezónní deprese

Jak se zbavit podzimní deprese?

Jsem výživová poradkyně, takže se pojďme podívat na problematiku deprese z nutričního hlediska. Při mé poradenské praxi se soustředím především na zdraví střev, které osobně považuji za nezbytný základ celkově dobrého zdravotního a psychického stavu. Co je to deprese? Pokud se chceme bavit o depresi, musíme nejprve rozlišit diagnostikovanou nemoc „depresi“ a emoční stav, takzvanou „depku“,...