Kyselina alfa lipoová, listová, orotová, pangamová a jejich důležitost pro zdraví

ALFA LIPOOVÁ KYSELINA pomáhá z těla dostávat těžké kovy

Tato kyselina je velmi silným univerzálním antioxidantem, který je rozpustný ve vodě i v tucích. Jejím úkolem v těle je chránit membrány a mitochondrie buněk a pozitivně modulovat imunitní systém. Kromě toho má i výrazné protizánětlivé účinky.

Jelikož se jedná se o přírodní chelační činidlo, může velmi pomoci při toxicitě těžkými kovy, jako je arzén, olovo, kadmium a rtuť.

Alfa lipoová kyselina se však v těle spolupodílí na mnoha dalších procesech. Umí například regenerovat koenzym Q10, recyklovat vitamín C. Taktéž jako koenzym pomáhá při metabolismu tuků, cukrů a bílkovin.

Tuto kyselinu si tělo dokáže vytvářet jen ve velmi malém množství, musí se tedy dodávat skrze vyváženou stravu. Alfa lipoovou kyselinu obsahují například pivovarské kvasnice, maso, špenát, brambory či brokolice. Pokud chcete mít z alfa lipoové kyseliny však výraznější léčebný přínos, je dobré zauvažovat o některém z doplňků stravy, který tuto kyselinu obsahuje v koncentrovaném množství.

Přirozeným zdrojem kyseliny alfa lipoové je špenát

Přirozeným zdrojem kyseliny alfa lipoové je špenát

ALFA LIPOOVÁ KYSELINA působí pozitivně:

  • Při arterioskleróze
  • Pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě
  • Zmírňuje projevy únavového syndromu
  • Doporučuje se jako doplněk stravy při neuropatii, DM
  • Celkově při necitlivosti, pocitů brnění a jiných příznaků poškozených nervů
  • Jako doplněk stravy při hepatitidě

KYSELINA LISTOVÁ proti anémii

Kyselina listová je stejně jako kyselina alfa lipoová další významnou složkou, která se v naší potravě musí objevovat. Často se můžete setkat s různým značením této kyseliny – například se nazývá jako vitamín B9, vitamín M, vitamín B11 nebo folát. Každopádně patří  do komplexu vitamínů B a je citlivá na světlo a teplotu. Kyselina listová hraje důležitou roli při krvetvorbě a také pro správný růst a vývoj plodu u těhotných žen.

Není však žádný problém získat kyselinu listovou v přirozené stravě, i když je nutné počítat s tím, že vařením se může částečně zničit a taktéž skutečná vstřebatelnost je taktéž nižší. Nejvýznamnějším zdrojem je listová zelenina (ledový salát či čínské zelí), některé obilniny, ovoce (avokádo, banán, jahody, mango, třešně), ořechy. brokolice, špenát, kapusta, hrášek a další.

Každý den si dopřejte čerstvý salát, je významným zdrojem kyseliny listové

Každý den si dopřejte čerstvý salát, je významným zdrojem kyseliny listové

Co hrozí při nedostatku kyseliny listové v těle?

  • Nedostatek kyseliny listové způsobuje hyperchromní makrocytární anémii
  • Nedostatek kyseliny listové v těhotenství může vést ke Spině bifida
  • Studie prokázaly, že po 8 týdnech podávání kyseliny listové se významně snížila hladina homocysteinu (zvýšené hodnoty mohou způsobovat některé kardiovaskulární onemocnění a další problémy) v krvi testovaných pacientů

KYSELINA OROTOVÁ chrání játra

Kyselina orotová je již méně známá kyselina, ale pro zdraví člověka stejně tak důležitá. Je potřebná především pro intracelulární metabolismus. V celostní medicíně ji říkáme „vozík pro magnézium“, dále aktivuje nukleovou kyselinu, aktivuje proteinovou syntézu a je naprosto esenciální pro metabolismus DNA.

Zdrojem této kyseliny je například podmáslí a syrová zelenina.

Jaké další úkoly má kyselina orotová?

  • Chrání jaterní buňky před toxiny a napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk
  • Podporuje funkci myokardu a pozitivně ji ovlivňuje např. při ischémii, srdečním selhání, kardiomyopatii

KYSELINA PANGAMOVÁ na imunitu

Kyselina pangamová má v těle úkol chránit tělo proti škodlivinám z vnějšího prostředí, působí zejména v játrech. Taktéž pomáhá regulovat krevní tuky, udržovat buňky v těle déle funkční, přináší úlevu při angině pectoris a také významně posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Nachází se například v pivovarských kvasnicích, v hnědé rýži či slunečnicových a dýňových semínkách.

Slunečnicová semínka obsahují důležitou kyselinu pangamovou

Slunečnicová semínka obsahují důležitou kyselinu pangamovou