Role histaminu nejen při jarních alergiích, souvisí i s intolerancí potravin

Co je histamin?

Histamin je tkáňový hormon, který zastává důležitou roli při alergických a pseudoalergických reakcích. Je jednak produkován organismem, jednak přijímán v různých množstvích spolu s potravou.

Histamin zastává v organismu nepostradatelnou funkci, protože plní životně důležité funkce. Jeho nadbytek nebo neodbourávání však může způsobovat vážné problémy.

rýma alergie

Jaká je role histaminu v průběhu alergické reakce?

Kromě typických jarních alergií na různé pyly nezapomínejme ani na velmi časté alergie na potraviny. Ať už se jedná o alergii na jakémkoliv podkladu, role histaminu je vždy stejná.

Dříve než větší imunitní buňky eliminují částečky potravy nebo jiné původce alergie, vyloučí malé imunitní buňky nejprve histamin, který silně rozšíří malé cévy. To je nezbytné, aby se velké imunitní buňky mohly protáhnout krevním řečištěm a udělat svou práci – „požírat“ původce alergie. Histamin je tudíž uvolňován během každé obranné alergické reakce. Histaminem se musíme zabývat, protože může na tělo působit mnoha škodlivými vlivy a protože pojmy „alergická obranná reakce“ a „uvolňování histaminu“ od sebe nelze oddělit.

Úloha histaminu rovněž tkví v tom, že se po jeho uvolnění tekutiny z krevních cév dostanou do tkáně. Tato tekutina váže původce nemocí nebo vetřelce a brání jejich pohybu a rozšíření po těle. To způsobuje otoky a tlak na nervy v daném místě.

Test potravinové intolerance Pro Immun Basic

Otestujte svůj organismus pomocí testu potravinové intolerance na základních 44 potravin.

Intolerance histaminu

Zažívací potíže, migrény, bolesti hlavy, kožní problémy, kardiovaskulární potíže a astmaTo jsou jen některé problémy, které mohou mít svůj původ v intoleranci histaminu.

Za odbourávání histaminu je zodpovědný enzym diaminooxidáza (DAO). Pokud tento enzym není dostatečně aktivní, vede to k nahromadění histaminu s částečně těžkými příznaky, např. anafylaktický šok (snížení krevního tlaku, nástup otoku). Často není jednoduché poznat, zda se jedná o okamžitou alergii typu I, typu III nebo o intoleranci histaminu, protože příznaky jsou mnohdy stejné.

Problémy, které zvýšená hladina histaminu může způsobit

  • Migrény – typická je bolest jedné poloviny hlavy.
  • Bolestivá ztuhlost svalů – v oblasti krku, šíje, páteře, stehen a adduktorů (myogelóza).
  • Bolesti kloubů a neuralgie – revmatismus, ischias, lumbago, bolest trojklanného nervu.
  • Chronická gastritida – histamin také může zvýšit dlouhotrvající vylučování žaludeční kyseliny.
  • Obtíže se zažíváním a trávením – křečovité stažení v trávicím traktu může vyvolat různé nepříjemné stavy v oblasti trávící soustavy, např. tenkého či tlustého střeva.
  • Spasmus bronchiální svaloviny – dušnost, astma, chronická bronchitida.
  • Kožní vyrážky – histamin svědí! U některých svědivých vyrážek je původcem svědění zvýšené lokální vyplavování histaminu. Příkladem může být neurodermitida.
  • Zvýšené uvolňování adrenalinu – při zvýšené hladině adrenalinu může u člověka vznikat agresivní chování a nepříjemné stavy neklidu. Nervozita, záchvaty úzkosti a paniky, ADHD u školních dětí. Lidé se zvýšenou hladinou histaminu mohou mít velké problémy s koncentrací, dětí nedokážou sedět klidně v lavici, a podobně.

Ať už Vás trápí intolerance histaminu či alergické reakce na některé potraviny, které histamin uvolňují, je důležité zjistit příčinu těchto obtíží. V mé nutriční poradně nabízím komplexní testy potravinové intolerance, které jsou nutným předpokladem pro zahájení celostní nutriční terapie. Pokud budete mít zájem o konzultaci nebo se budete chtít objednat ke mě do poradny, kdykoliv mě neváhejte kontaktovat.