Alergie na potraviny (intolerance potravin) může způsobit mnoho problémů

Na eshopu Mitolife.cz vznikla užitečná série článků zabývající se intolerancemi potravin do detailu. V tomto článku přiblížím to nejdůležitější o intolerancích a najdete zde také odkazy na konkrétní články na Mitolife.cz.

1. Co je to alergie, jak vzniká, jaký má průběh, role histaminu

Abychom plně porozuměli alergii na potraviny, je třeba si vysvětlit, jak obecně alergické reakce v těle vznikají a jaké problémy tyto reakce dále způsobují.

Při alergii se náš imunitní systém nachází ve stavu zvýšené aktivity. Přitom naše imunitní buňky omylem zabíjejí přírodní látky. Jelikož některé imunitní buňky mohou nějakou látku odstranit jen jednou, protože při tom samy zaniknou, stravuje každá alergie části našeho imunitního systému. Alergie může mít vliv na celý metabolický systém těla.

Při alergii je imunitní systém jakoby zblázněný, protože bojuje i proti tomu, co musí být za normálních okolností ponecháno v klidu. Přitom jsou atakovány složky potravin (bílkoviny). Naše imunitní buňky obvykle odstraňují viry, bakterie, plísně, parazity, toxiny atd. Paradoxní obranný proces vystupňovaný alergií není normální!

Problémy, které potravinové alergie způsobují:

Bolest hlavy, únava, otupělost, slzící a svědící oči, senná rýma, astma, opakující se nachlazení, záněty mandlí a středního ucha, ucpaný nos, zánět dutin, svědivé i nesvědivé vyrážky (neurodermitis, ekzém, otevřené rány/praskliny na rukách, psoriáza), záněty kloubů, záněty střev a žaludku, žaludeční a střevní vředy, zažívací obtíže, jako jsou nadýmání, průjem, pocit plnosti, nafouklý žaludek, říhání, nepravidelná stolice a mnohé další. Patří sem i problémy s váhou.

Častou příčinou nadváhy tak může být porucha látkové výměny způsobená imunitními reakcemi (alergiemi) na potraviny. To se může týkat také lidí, kteří jedí jen jednou či dvakrát denně. Dalšími možnými obtížemi mohou být také chronická únava, otupělost a fyzická slabost.

Potravinové alergie mohou podporovat vznik různých nemocí

Alergická onemocnění mohou podporovat celou řadu nemocí. Jaké to jsou se dozvíte v 1. článku série o potravinových intolerancích, který jsme publikovali na Mitolife.cz.

1. díl – Alergie na potraviny – vznik, průběh a důsledky alergií

2. Často kladené dotazy – vše o potravinových intolerancích

V dalším článku série si můžete přečíst odpovědi na časté dotazy, které k nám do poradny směřují, co se týká potravinových alergií či testů potravinové intolerance.

Například:

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI IGG A IGE?

Pokud máte porušenou střevní flóru, nastanou reakce IgG v rozmezí 4–72 hodin po požití potravin, ale při dodržování pravidel změněných stravovacích návyků se zase sníží. Reakce IgE nastane okamžitě po kontaktu s cizí bílkovinou. Výsledky IgE musí být při tvorbě nového výživového plánu zohledněny spolu s výsledky kapilárního krevního testu Pro Immun M, jelikož potraviny pozitivně testované na IgE musí být z jídelníčku vynechány v každém případě.

KTERÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ ALERGENY?

Co jednomu dělá dobře, může být pro druhého problematické. U většiny lidí vyvolávají imunitní reakci mléko, mléčné výrobky a obilí. Pokud trpíte alergií, je třeba se bezpodmínečně vyhnout lepku, vaječnému bílku, mléčným výrobkům, alkoholickým kvasinkám a droždí, které představují velmi silné antigeny. A to není vždy jednoduché, protože se v mnoha průmyslově vyráběných produktech vyskytují často skrytě.

intolerance-morskych-plodu

CO MÁM DĚLAT, KDYŽ MĚ PŘEPADNE NUTKAVÁ CHUŤ NA URČITOU POTRAVINU?

Spojitost mezi alergií a silnou chutí na nějakou potravinu je známá. Pokud Vás přepadne chuť na nějaké potraviny, vydržte. Po třech až pěti dnech tyto ataky obvykle přejdou.

MŮŽU POUŽÍVAT MRAŽENÉ ZELENINOVÉ SMĚSI?

Ano, ale nepoužívejte každý den stejnou směs.

MÁM REAKCI NA CITRON. MUSÍM VYNECHAT KYSELINU CITRONOVOU?

Ne, protože kyselina citronová se vyrábí chemicky, a proto má jiné složení. Ovšem kyselina citronová je vyráběna z plísně, proto je tedy lepší vynechat i ji.

CO MŮŽU POUŽÍVAT MÍSTO MLÉKA?

Existují různé alternativy kravského mléka: kozí mléko, kozí sýr, ovčí mléko, ovčí sýr, ovesné mléko (nepoužívejte při intoleranci lepku), mandlové mléko, sójové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko.

2. díl – Testy potravinové intolerance – často kladené dotazy

 

KUPTE SI TEST POTRAVINOVÉ INTOLERANCE JEŠTĚ DNES A ODHALTE MOŽNOU PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ

test na intoleranci potravin

3. Díky testům potravinové intolerance lze zhubnout. Proč tomu tak je?

Poslední článek z této série se zaměřuje konkrétně na testy potravinové intolerance, které v naší poradně používáme, a jejich souvislost s hubnutím. Životospráva podle individuálních testů potravinové intolerance Pro Immun M funguje jinak než běžné diety. Při důsledném dodržování navíc působí proti nežádoucímu jojo-efektu.

Zvýšené hodnoty protilátek IgG proti určitým potravinám mohou vyvolat chronické záněty a mohou být spojené s poruchou látkové výměny. Cukr obsažený v krvi pak nemůže být dodáván do buněk nebo jen v omezeném množství, i když jej buňky naléhavě potřebují, a může se přeměnit na tuk. Navíc mohou protilátky IgG vázat v organismu vodu.

Je-li v těle zánět podle mechanismu výše, aktivují se tím dva mechanismy:

1) CUKR SE MĚNÍ NA TUK

2) SNIŽUJE SE SPOTŘEBA ENERGIE

Více se dočtete v posledním článku série.

3. díl – Regulace váhy (hubnutí) pomocí testů potravinové alergie Pro Immun M