
Trpíte „jarní únavou„? Pak jste skvělými adepty na provedení očistného jarního detoxu, který se zrovna po velikonočním hodování skvěle hodí… Stejně jako na podzim, i na jaře není na škodu organismu trochu ulehčit a podpořit přirozené detoxikační mechanismy, které zná náš organismus dokonale, jen je potřeba pro něj nastavit vhodné podmínky. Proč je nutné se...

Online konzultace Protože osobní konzultace v poradně nyní kvůli aktuálním opatřením nejsou možné, rozhodla jsem se vyhovět vašim požadavkům a nabízet také základní konzultace v online podobě. Ty mají jednoznačnou výhodu například oproti klasickému telefonování v tom, že se můžeme vidět alespoň přes telefon či webkameru. A jako bonus nemusíte jezdit do mé ordinace, pokud...

Máte někdy pocit, že se v těch informacích, které na nás všude skáčou, ztrácíte? Konkrétně myslím informace o jídle, alergenech a zmatek s tím spojený, který akorát komplikuje život. Rozhodly jsme se, že to zkusíme malinko narovnat a podat informace jednoduše a výstižně formou online podcastů a článků. Když říkám „rozhodly“, tak jsem to já...

Tímto článkem bych ráda navázala na minulé téma střevního mikrobiomu a na starší článek o kandidě zde na blogu. S problémem kvasinkových infekcí, mykóz nebo také střevních plísní způsobených jedním z kmenů kvasinky candidy, se v mé praxi setkávám docela často, a to i u malých dětí, teenagerů, mužů i žen. Kmenů těchto kvasinek existuje asi na 20...

Tímto článkem bych ráda motivovala čtenáře tohoto blogu k tomu, aby se na každodenní bázi začali starat o svůj střevní mikrobiom, potažmo o zdraví svých střev. V ideálním případě se tato péče odvíjí již od nákupu potravin, přípravy jídla, stresového managementu a celého životního stylu. Tento článek je druhým ze série příspěvků, které vznikly původně jako podcast...

V tomto článku se budeme věnovat vitamínu D. S přicházející zimou hrozí jeho nedostatek, tak si řekneme, proč je důležitý pro náš organismus, jaké mají být správné hladiny a jak ho správně doplňovat. Tento článek je prvním ze série příspěvků, které vznikly původně jako podcast na Well You s Hanou Lang formou rozhovoru na aktuální téma z oboru nutriční...

Máš chuť se ještě před vánočním shonem pročistit, odlehčit svému trávicímu ústrojí, naladit imunitní systém a možná shodit nějaké to deko před začátkem plesové sezóny? Vyzkoušej si krátkou, lehkou a účinnou podzimní očistu střev s Glauberovou solí. Co budeš potřebovat? Nutně Odhodlání se 3 až 5 dní stravovat jinak Velký hrnec silného zeleninového vývaru Pár...

To, že antibiotika ničí naši mikroflóru, je již všeobecně známý fakt. Je ovšem pravdou, že s antibiotiky mnozí lékaři začali šetřit a obzvláště u dětí se do předepisování antibiotik už tolik neženou, jak tomu kdysi bývalo. Přesto bývá stále jejich průměrná konzumace vyšší, než je zdrávo. Antibiotika mají samozřejmě v našem lékařství své oprávněné místo. Kam...

Pokud se snažíte zbavit nadváhy a nedaří se Vám dosáhnout požadovaného úspěchu ani přes změnu způsobu stravování, pak může být mezi jejími příčinami i hormonální nerovnováha. K jedné z významných stránek ovlivňující hubnutí patří pohlavní hormony. Udržet pohlavní hormony v těle na uzdě však není stěžejní jen při hubnutí, ale i pro celkové zdraví! Úloha ženských pohlavních hormonů...

Tzv. černá plíseň (Aspergillus niger) se často vyskytuje v sušeném ovoci, ořeších, semínkách, koření a čajích, zejména u asijských odrůd, které byly vystaveny zvýšené vlhkosti. Může se to týkat především potravin, které nejsou skladovány správně dlouho, např. také sušené nebo uzené šunky a obilnin obsahujících lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda). V nízkých koncentracích není...

Ve středu 23. 9. 2020 od 10:00 hodin se kdokoliv z čtenářů serveru Týden.cz mohl ptát Hanky Lang na vše kolem imunity, potravinových intolerancí a zdravého mikrobiomu.

Určitě víte o vláknině a její prospěšnosti pro náš organismus. Vláknina patří do skupiny sacharidů a jsou dva druhy: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina fermentuje v našem trávicím ústrojí a z větší části je zdrojem energie pro naši mikroflóru. Proto se také nazývá PREBIOTIKUM. Nerozpustná vláknina (celulóza) působí pozitivně v našem tlustém střevě, kde zvětšuje...

O antioxidantech jsem již jednou psala, včetně tipů na potraviny, které je obsahují ve větším množství. V tomto článku se podíváme na tuto problematiku znovu a obecněji, a ukážeme si několik nejznámějších vitamínů, které jsou zároveň antioxidanty. Antioxidanty napomáhají proti působení volných radikálů, kterých je ve vzduchu a v naší potravě čím dál více. Nebudu...

Často se v široké debatě o mléku a možných alergiích po jeho konzumaci dopouštíme řady omylů. Například si mnozí neuvědomují, že mléčný cukr a mléčný protein jsou dva zcela odlišné pojmy a v žádném případě nejde o synonyma. Proto ona „alergie na mléko“ může mít více podob. Pro shrnutí: Laktóza je mléčný cukr – někteří lidé trpí tzv....

Zaujal mě článek na Harvard Health Publishing s názvem: Zdravější srdce za pár týdnů? Dovoluji si zde zmínit jen výtažek z tohoto článku, který se věnuje změnám stravování ve prospěch ovoce a zeleniny, a efektu této změny na zdravotní stav pacientů s hypertenzí (vysokým krevním tlakem): „Před dvaceti lety studie DASH (Dietary Approaches to Stop...

Jídlo je naprosto přirozená cesta dodání všech potřebných látek našemu tělu. Bohužel se v současné době nacházíme ve stavu, kdy právě nesprávné stravovací návyky v populaci způsobují lidem chronický nedostatek živin, se kterým se organismus jen velmi špatně vyrovnává. Proto naše nemoci leží na našem talíři a náš život je tak kvalitní, jak kvalitní je...

„Tady jsem, lidská bytost jen málo odlišná od všech, které kdy žily a budou žít. Nemám na žádný pád stoprocent vybavení. Můj zevnějšek má několik značných nedostatků a nemám žádné značné schopnosti. Tyhle karty mi byly rozdány a s nimi musím hrát. A budu souzen ne podle toho, čeho dosáhnu v kontrastu s ostatními lidmi,...

Bezlepková strava již není pouhým módním výstřelkem poslední doby. V médiích si o této dietě můžeme číst stále častěji. Nejvíce tento způsob stravování zpopularizovala světová tenisová jednička Novak Djokovič a z amerických hvězd Gwyneth Paltrow. Pojďme si v této problematice udělat trochu jasno. Nejprve malinko terminologie… Co je to lepek? Obilné zrno obsahuje bílkoviny – albuminy, globuliny,...

Jaké tuky bychom měli konzumovat a v jakém množství? Tak zní často kladená otázka ohledně olejů a tuků v naší stravě. Tuky jsou nezbytnou a velmi důležitou součástí naší potravy. Neměli bychom na ně nikdy zapomínat a naopak bychom jim měli věnovat trochu více pozornosti, hlavně co se kvality týče. Tuky jsou součástí membrán našich...

Většinu z nás sužuje po zimě nedostatek energie. Po tmavých chladných dnech se cítíme „vyždímaní“. Jaro ale konečně zaklepalo na dveře a po dlouhém zimním období se dny prodlužují. Prožijte jaro plní elánu a pozitivní nálady. Naše energie úzce souvisí se zdravým zažívacím ústrojím, a právě na něj se v dnešním článku zaměříme. Co můžete...