Tato kyselina je velmi silným univerzálním antioxidantem, který je rozpustný ve vodě i v tucích. Jejím úkolem v těle je chránit membrány a mitochondrie buněk a pozitivně modulovat imunitní systém. Kromě toho má i výrazné protizánětlivé účinky.
Jelikož se jedná se o přírodní chelační činidlo, může velmi pomoci při toxicitě těžkými kovy, jako je arzén, olovo, kadmium a rtuť.
Alfa lipoová kyselina se však v těle spolupodílí na mnoha dalších procesech. Umí například regenerovat koenzym Q10, recyklovat vitamín C. Taktéž jako koenzym pomáhá při metabolismu tuků, cukrů a bílkovin.
Tuto kyselinu si tělo dokáže vytvářet jen ve velmi malém množství, musí se tedy dodávat skrze vyváženou stravu. Alfa lipoovou kyselinu obsahují například pivovarské kvasnice, maso, špenát, brambory či brokolice.
Jedním z doplňků stravy obsahující kyselinu alfa lipoovou je Pro Dialvit, který pořídíte v našem e-shopu MitoLife.cz.
Multivitamínový přípravek XXL třídy. Doplněk stravy sloužící k doplnění důležitých vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a polyfenolů.
Kyselina listová je stejně jako kyselina alfa lipoová další významnou složkou, která se v naší potravě musí objevovat. Často se můžete setkat s různým značením této kyseliny – například se nazývá jako vitamín B9, vitamín M, vitamín B11 nebo folát. Každopádně patří do komplexu vitamínů B a je citlivá na světlo a teplotu. Kyselina listová hraje důležitou roli při krvetvorbě a také pro správný růst a vývoj plodu u těhotných žen.
Není však žádný problém získat kyselinu listovou v přirozené stravě, i když je nutné počítat s tím, že vařením se může částečně zničit a taktéž skutečná vstřebatelnost je taktéž nižší. Nejvýznamnějším zdrojem je listová zelenina (ledový salát či čínské zelí), některé obilniny, ovoce (avokádo, banán, jahody, mango, třešně), ořechy. brokolice, špenát, kapusta, hrášek a další.
Kyselina orotová je již méně známá kyselina, ale pro zdraví člověka stejně tak důležitá. Je potřebná především pro intracelulární metabolismus. V celostní medicíně ji říkáme „vozík pro magnézium“, dále aktivuje nukleovou kyselinu, aktivuje proteinovou syntézu a je naprosto esenciální pro metabolismus DNA.
Zdrojem této kyseliny je například podmáslí a syrová zelenina.
Kyselina pangamová má v těle úkol chránit tělo proti škodlivinám z vnějšího prostředí, působí zejména v játrech. Taktéž pomáhá regulovat krevní tuky, udržovat buňky v těle déle funkční, přináší úlevu při angině pectoris a také významně posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Nachází se například v pivovarských kvasnicích, v hnědé rýži či slunečnicových a dýňových semínkách.