Kandidóza (přemnožení kvasinek Candida Albicans) – už jste o ní slyšeli?

Co je kandidóza?

Candida Albicans patří do skupiny kvasinek. S kvasinkami jsme konfrontováni neustále a při běžném stravování se samozřejmě nelze vyhnout tomu, že občas se stravou přijmeme i jejich větší množství.

kvasinky Candida Albicans

Pro zdravého člověka to není až takový problém, ostatně se uvádí, že až 75% všech Evropanů ve střevě Candidu Albicans mají. Ovšem při oslabení obranyschopnosti organismu, např. při cukrovce, chronickém alkoholismu, stresu, potlačení imunity nebo opakované léčbě antibiotiky, se kvasinky mohou usadit na sliznicích a poškozovat je – této nemoci říkáme odborně kandidóza. Nejvíce kvasinky mohou potrápit starší a vážně nemocné lidi, lidi s transplantovanými orgány, pacienty podstupující chemoterapii nebo trpící onemocněním AIDS.

Jaké má přemnožení kvasinek Candida Albicans důsledky pro zdraví?

Pokud se v testu potravinových alergií objeví protilátky proti Candida Albicans, znamená to, že k tomuto škodlivému procesu již dochází a tělo se mu brání.

Bakterie Candida kvasinky

Osídlení kvasinkami druhu Candida Albicans může vést k zvýšené náchylnosti k alergiím a revmatickým potížím a také snížení ochranné funkce střeva a potlačení střevní flory. To má za následek zvýšenou propustnost střeva a nebezpečí potravinových alergií třetího typu. Jedná se o začarovaný kruh, kdy větší propustnost střeva kvasinkám umožňuje se lépe šířit rovnou do krve, stejně tak jako dalším bakteriím, parazitům a virům.

Příznaky přemnožení kvasinek Candida Albicans

  • bílé povlaky na jazyku a v dutině ústní, nepříjemná pachuť v ústech, zápach z úst
  • svědění očí, nosu, konečníku, záhybů na kůži – přítomné může být i pálení, zarudnutí, tvorba ekzémů či puchýřů
  • bolesti hlavy a kloubů
  • únava
  • deprese
  • nadýmání, průjmy, zácpy
  • záněty močového měchýře
  • zvýšená chuť na sladké

Jak na kvasinky?

Stav střevního mikrobiomu je pro nápravu přemnožení kvasinek naprosto zásadní. Kvasinkám se velmi daří ve vlhkém a teplém prostředí, které vzniká i ve střevě trpící např. zácpou.

Pro úpravu střevního mikrobiomu je důležité:

  • vhodná změna stravy, strava by měla být protizánětlivá
  • omezení všech průmyslově vyráběných potravin, hlavně rafinovaného cukru a bílé mouky
  • omezení konzumace alkoholu na minimum

Protizánětlivá strava (pomocí provedení testů potravinové intolerance lze zjistit, na které potraviny náš imunitní systém reaguje přehnaně = jsme na ně alergičtí) a vhodné doplňky stravy pomáhají příznaky nemoci a přemnožení kvasinkami Candida Albicans mírnit.



Přemýšlíte o podpůrné léčbě kandidózy?

Správně nastavená nutriční terapie, především protizánětlivá strava a vhodné doplňky stravy, pomáhá příznaky nemoci a přemnožení kvasinkami Candida mírnit. Neváhejte mě s jakýmkoliv dotazem na tuto problematiku kontaktovat či mě rovnou navštívit v nutriční poradně v Praze.

 

Poprvé publikováno: 15. 2. 2017