Vitamín K2 je velmi důležitým vitamínem, o kterém se ale velmi málo mluví. Obecně pod pojem vitamín K spadá právě vitamín K2, ale také vitamín K1 (fylochinon), což jsou zcela odlišné formy, i když oba tyto vitamíny jsou ze stejné skupiny, a rovněž jsou oba rozpustné v tucích. Zjednodušeně – K1 je produkován rostlinami, a je tedy poměrně snadné jej získat ze stravy, zatímco K2 je produkován bakteriemi v našich střevech. A v tomto případě tedy velmi závisí na tom, zda jsou bakterie v našich střevech schopné tento vitamín produkovat.
Na rozdíl od vitamínu K1 je množství vitamínu K2 ve stravě minimální. A aby to nebylo tak jednoduché, existují ještě 2 druhy vitamínu K2:
Proto jsou zdrojem vitamínu K2 především fermentované potraviny, jako například fermentovaná sója a zelí apod., které mají rovněž velmi pozitivní vliv na zdraví střevního mikrobiomu.
Ještě musím zmínit důležitou informaci závěrem ke K2. Pokud suplementujete vitamín D, zvláště nyní v zimních měsících, je zapotřebí zároveň suplementovat i vitamín K2!
Upozornění! Při poruchách srážlivosti krve, konzultujte téma dávkování vitamínu K (a to i v případě vitamínu K2) svého lékaře.
Vitamín K1 je především zásadní pro srážlivost krve, jeho cílem je omezit silné krvácení všeho druhu (zranění, silné menstruační krvácení, apod.). Doporučená denní dávka je cca 75 mikrogramů.*
Co se týká vitamínu K1 a jeho dostupnosti v potravinách, je zde situace mnohem jednodušší. Přirozeně se vyskytuje především v tmavě zelené a listové zelenině a v dalších potravinách.
Další potraviny:**
* Zdroj: OBERTEILE, Klaus. Fit durch Vitamine.
** Zdroj: RICHTÁŘOVÁ, Eva. Léčivá moc ovoce a zeleniny.