Muži pozor! Maso ovlivňuje vaše libido…

Naše střeva obsahují desetkrát více bakterií než je buněk v celém lidském těle. Špatným životním stylem a nezdravou stravou si nabouráváme vnitřní rovnováhu, což může vést k mnohým vážným onemocněním. K čemu v našich střevech dochází a jak by měli muži nejlépe předcházet komplikacím?

Maso ovlivňuje vaše libido

Zdravá střevní mikroflóra

Zdravá střevní flóra dospělého jedince se skládá z 500 až 1000 různých bakteriálních kultur. Tyto bakterie s námi žijí v symbióze a vytvářejí imunitní systém střevní sliznice. Při příchodu na svět máme střeva zcela sterilní, ale již během porodu a kojení dochází k postupnému osídlení střev bakteriemi. Už to, zda je dítě kojené nebo krmené náhradní výživou se odráží na složení střevní flóry. U kojených dětí převažují bakterie produkující kyselinu mléčnou, čímž dochází k zakyselení střevního prostředí jakožto ochrany před patogenními bakteriemi.

Jedovaté látky se dostávají do krve

Střevní flóra se během našeho života mění a většinou kvůli nezdravému životnímu stylu, špatné stravě, užívání antibiotik, konzervačních látek apod., dochází k narušení rovnováhy mezi zdravými a nezdravými bakteriemi. Zdraví škodlivé bakterie se v narušeném střevním prostředí lépe množí a produkují jedovaté látky, které se posléze přes střevní sliznici dostávají do celého krevního oběhu.

Pokud tento stav přetrvává týdny a měsíce, dochází k postupnému poškození střevní sliznice a stěny střeva. To vede k vyšší prostupnosti střev a následnému překyselení a znečištění organismu. Postupně se vytvářejí zánětlivá ložiska, která mohou přejít až k chronickému zánětu organismu.

„Je známo a vědecky dokázáno, že právě zánětlivá ložiska a chronické záněty jsou původcem různých onemocnění jako jsou například alergie, migrény, astmata, chronické bolesti kloubů nebo revmata. Způsobují také tzv. Leaky Gut Syndrom – zvýšenou prostupnost střev, která může vést k nadváze a obezitě. Různá onemocnění střev můžou mít za následek také únavu, poruchy soustředění, stavy úzkosti a deprese.“ 

Až 80 % našeho imunitního systému je spojeno s naším střevem. Každá desátá buňka ve střevech je tzv. lymfatická imunitní buňka. Právě když jsou tyto buňky poničeny, začíná latentní slabost imunity. Sliznice střeva už není schopna bránit se proti původci choroby, parazity a plísněmi. Krom toho nemohou být ani v dostatečném množství produkovány zbývající imunitní buňky organismu. Tomu se však dá předejít.

Ke správné funkci střeva přispívá zejména vyvážená strava a správný pitný režim. Česká republika zaujímá v Evropě smutné prvenství případů onemocnění rakovinou tlustého střeva. Muži všeobecně konzumují příliš mnoho masa, masných tučných výrobků. Přitom prevence tohoto onemocnění spočívá právě v opaku. Právě muži by měli konzumovat více ovoce, zeleniny a potravin bohatých na vlákninu. Důvodem není jen prevence střevních onemocnění…

Správná životospráva ovlivňuje pozitivně mužské libido

Tomu svědčí lehce stravitelné a aromatické (bylinkami ochucené, přičemž méně solené) pokrmy,  bylinky a koření jako je šafrán, zázvor, muškát či chilli. Dále je důležité udržovat si příjemnou váhu a nepít moc alkoholu. Opak: tučná, těžce stravitelná strava, solená jídla chudá na bylinky, tučná masa, alkohol a nadváha mužské libido tlumí.


Pro Em San je nejlepší probiotikum v Evropě. 31 kmenů neobsahuje žádný jiný probiotický produkt.

Jako doplněk stravy se doporučují produkty s obsahem vlákniny a aktivních mikroorganismů.  Hana Lang radí: V dnešní době existuje řada doplňků stravy, které podporují zdravou střevní flóru – probiotika a prebiotika. Lidé by si měli všímat jejich složení a původu a vybírat si pouze stoprocentně přírodní prostředky, které neobsahují geneticky modifikované suroviny, pesticidy, umělé přísady, konzervační látky, aromata či barviva. Já svým klientům doporučuji německé preparáty TISSO, které byly vytvořeny jako součást terapie buněčné symbiózy podle MUDr. Heinricha Kremera. Obsahují pouze přírodní suroviny nejvyšší kvality, které jsou, díky šetrnému zpracování, zachovány ve své původní čisté podobě.

Poprvé publikováno: 24. 6. 2016