Přemnožená kvasinka Candida Albicans a protiplísňová dieta

Tímto článkem bych ráda navázala na minulé téma střevního mikrobiomu a na starší článek o kandidě zde na blogu.

S problémem kvasinkových infekcí, mykóz nebo také střevních plísní způsobených jedním z kmenů kvasinky candidy, se v mé praxi setkávám docela často, a to i u malých dětí, teenagerů, mužů i žen.

Kmenů těchto kvasinek existuje asi na 20 druhů, v článku se však zaměřím na ten nejznámější, s kterým se lidé také nejčastěji potýkají – Candida Albicans (kandida bělostná).

Hanka Lang - výživové poradenství PrahaTento článek je třetím ze série příspěvků, které vznikly původně jako podcast na Well You s Hanou Lang formou rozhovoru na aktuální téma z oboru nutriční terapie.

Autorkou článku je Hana Lang,
Heilpraktiker, nutriční terapeut,
výživový poradce

Candida Albicans – příznaky

Jaké příznaky vyvolávají hlavní podezření na to, že můžu mít ve svém střevě přemnoženou tuto kvasinku?

Prvotní symptomy jsou velmi podobné syndromu dráždivého tračníku. Patří sem:

  • Střídání průjmu a zácpy
  • Nevolnost
  • Nadýmání
  • Reflux
  • Ekzémy všeho druhu
  • Opětovná nachlazení
  • Padání vlasů
  • Deprese/úzkosti
  • Menstruační potíže
  • Opakované vaginální infekce/mykózy/pálení
  • Velká únava způsobená toxiny (játra)
  • Silná chuť na sladké a pečivo, sladké nápoje!!!

V mé praxi většině klientů doporučuji provést testy intolerance potravin (270 potravin), které testují nejen candidu, ale i plíseň Aspergillus niger či kvasnice.

Pečivo – candida albicans, co nejíst při protiplísňové dietě

Jak je to s chutí na sladké u candidy?

Candida Albicans získává energii z cukrů rozkladem glukózy. Pomocí signálních látek ovlivňuje naše chutě, aby se nakrmila – a zde je ten začarovaný kruh, protože dobré bakterie cukr zabíjí. Ale my často této chuti prostě nemůžeme odolat. Nejprve se však musí v těle přemnožit, protože candida není sama o sobě nebezpečná, patří k přirozenému osídlení mikrobiomu a v určitém množství ji máme všichni.

Candida je však schopná změn fenotypu. Pokud je tedy v neaktivním stádiu a náš mikrobiom je v symbióze, nic se neděje. V tomto případě se candida vyskytuje v jednobuněčné formě. Ale pokud narušíme vnitřní prostředí střev např. antibiotiky, antikoncepcí, jinými léky, hormonální substitucí, nadměrným stresem, nadměrným užíváním alkoholu, nebo si ji prostě „vyjíme“ nadbytkem cukru, těstovin, pečiva, tak se může candida dostat z tohoto neaktivního stádia do aktivního (mnohobuněčného) a začne si vytvářet jakoby kořeny a vytvářet pomocí nich kolonie. Krom toho produkuje toxiny (mykotoxiny), které se dostávají do jater a postupně do celého těla. A protože produkuje i plyny, způsobuje i nadýmání, a to hlavně po konzumaci sladkého, pečiva a jiných rychlých cukrů.

Může candida takto „utržená ze řetězu“ způsobit i vážná onemocnění?

Samozřejmě, může způsobovat různé zdravotní potíže, ale i vážná onemocnění – kandidózu (ta je častá u lidí se sníženou imunitou, např. u HIV pozitivních pacientů, po chemoterapiích atd.). U dětí se označuje jako soor, kdy jsou příznaky mnohem markantnější: bílý povlak na jazyku, hltanu, patře úst. Na novorozeně se přenáší při porodu neléčenou vaginální infekcí matky.

Je nějaká souvislost mezi laktózovou intolerancí a candidou?

Příklad: Pokud jsem do dospělého věku normálně mléko tolerovala, je možné, že za náhlou změnou může být skrytá candida. Laktáza – tedy enzym na štěpení laktózy, který je vytvářen v tenkém střevě – je potlačen. Tenké střevo je totiž při kandidě „zadušeno“, osídleno nepropustnými koloniemi nitkovitých kvasinek, a tak laktóza nemůže být strávena a vzniká laktózová intolerance.

Dalším problémem může být vznikající leaky gut syndrom, kdy se dostávají nenatrávené zbytky potravy do krevního řečiště, ale protože jsou nenatrávené, náš organismus je bere jako vetřelce a vzniká na ně intolerance. Zde můžeme také hledat jednu z příčin alergických reakcí na potraviny.

Candida Albicans – léčba

Pokud zjistím, nebo jestli mám vážné podezření na osídlení střeva candidou, jak na to? Co mohu já sama pro to udělat? Nebo musím jít hned na testy?

Samozřejmě, pokud má někdo velké zdravotní potíže, lékaře by měl vyhledat okamžitě. Pokud jsou to jen mírnější příznaky, může si zkusit protiplísňovou dietu. Při léčbě přemnožení kvasinkami by měla být nutriční terapie vždy její součástí.

Protiplísňová dieta

V čem spočívá protiplísňová dieta?

V první řadě je nutné vytrvat a bojovat proti silné chuti na sladké. A to bude to nejtěžší, protože candida je takové nenažrané rozmazlené dítě a bude nás neustále nutit jít si pro sladké. Chce to pevnou vůli a pomocníky na saturaci střevního mikrobiomu, o kterých jsem již psala v minulém článku. Tedy hlavně prebiotika a probiotika, a také doporučuji bylinné extrakty, které podporují zdravá střeva a mají protiplísňové účinky.


pro em san přírodní doplněk stravy na střeva

Obvykle nastavuji kůru s produkty Pro Em San a Pro Intest na 8–16  týdnů.


Co při protiplísňové dietě určitě vynechat?

  • Je nutné vynechat cukry (i v ovoci), těstoviny, pečivo, červené víno a další alkoholické nápoje.
  • Zcela vynechat otraviny, a vše, co ničí zdravý mikrobiom.

Co naopak jíst při protiplísňové dietě?

  • Nepřítelem č. 1 candidy je vše, co podporuje zdravé střevo: zdravá strava bohatá na esenciální omega 3 mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny, vláknina, sekundární rostlinné látky, bylinky atd.
  • V optimálním případě je dobré jíst hodně zeleniny, kysané mléčné produkty (pokud na ně není intolerance!), kysané produkty všeobecně.
  • Doplnit vlákninu ve formě probiotik, protože bifidobakterie, které štěpení vlákniny naprosto milují, snižují PH a při nižším PH nemůže candida tak lehce trávit glukózu a chřadne.
  • Důležité je při protiplísňové dietě hodně pít, aby se toxiny dostaly z těla a podporovat i zdraví jater např. bylinkovými čaji.

Jak dlouho dodržovat protiplísňovou dietu?

  • Trvání diety závisí na stavu střev – jak dlouho jsou přítomny zmiňované symptomy. Čím dříve si uvědomím, že něco není se mnou v pořádku a čím dříve nasadím dietu, tím dříve mohu mít efekt.
  • Nejkratší doba se v literatuře uvádí 4 týdny. Já nasazuji dietu minimálně na 8 týdnů s podporou preparátů a mnohdy musíme kúru prodloužit na 16 týdnů, ale může to trvat i mnohem déle. Záleží, s jakou vervou se do toho pustíme.

Na problému Candida Albicans tedy vidíme, jak je důležité se starat o svůj střevní mikrobiom na každodenní bázi.